Warning: Creating default object from empty value in /home/cymworld/domains/cymvolon.com/public_html/news/wp-content/plugins/paged-comments/paged-comments.php on line 31

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/cymworld/domains/cymvolon.com/public_html/news/wp-content/plugins/paged-comments/paged-comments.php:31) in /home/cymworld/domains/cymvolon.com/public_html/news/wp-content/plugins/qtranslate/qtranslate_core.php on line 71
cymVolon

Octoechos

Χερουβικός Ύμνος: Ήχος α΄, μακάμ σαμπά (Οκτώηχος)

Χερουβικός Ύμνος ή απλώς «Χερουβικό» λέγεται ο χριστιανικός ύμνος που αναφέρεται στις τάξεις των Αγγέλων και ιδιαίτερα στα Χερουβείμ και που ψάλλεται κατά τη Θεία Λειτουργία σε αργό μέλος από το χορό πριν από την έξοδο των Τιμίων Δώρων. Read more »

New-Age Music

Σύγχρονη Μουσική: Όρφέας και Ευρυδίκη

Ο “Ορφέας και Ευρυδίκη” σε ποίηση της Άννας Μορφίδου και μουσική του Χάρη Τρασάνη έχει επιρροές από τον Ελληνικό μύθο όπου σύμφωνα με αυτόν, ο Ορφέας ταξιδεύει στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απαλύνοντας την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης , επέτρεψαν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη υπό έναν όρο: ότι θα πρέπει να περπατήσει μπροστά από αυτήν και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι και οι δύο να φτάσουν στον επάνω κόσμο.  Read more »

Byzantine Music

Μουσικολογία: Νεοβυζαντινή Οκτώηχος

Σε μια τροποποιημένη μορφή της η Οκτώηχος εξακολουθεί να θεωρείται ως το θεμέλιο της παράδοσης των μονοφωνικών Ορθόδοξων ψαλμωδιών, και σήμερα είναι γνωστή ως Νεοβυζαντινή Οκτώηχος, η οποία εντάσσεται χρονικά από τον 19ο αιώνα και εντεύθεν.

Από την άποψη των Φαναριωτών, η αναδιατύπωση της Οκτωήχου και των μελών της, σύμφωνα με τη «νέα μέθοδο» δεν ήταν ούτε η απλούστευση της βυζαντινής παράδοσης ούτε μια προσαρμογή στη Δυτική τονικότητα και των μεθόδων του επταφωνικού σολφέζ, που βασιζόταν σε ένα μόνο τονικό σύστημα (σύστημα κατὰ ἑπταφωνίαν). Read more »

Byzantine Music - Mystras

Μουσικολογία: Παπαδική Οκτώηχος

Η Παπαδική Οκτώηχος εντάσσεται χρονικά μέχρι τον 18ο αιώνα. Μέχρι το 1204 ούτε η Αγία Σοφία ούτε οποιοσδήποτε άλλος καθεδρικός ναός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχε εγκαταλείψει τις συνήθειες του, και η Αγιοπολίτικη Οκτώηχος τέθηκε σε χρήση σχεδόν μαζί με το μικτό τυπικό της Κωνσταντινούπολης, όταν το Πατριαρχείο και η Αυλή του επέστρεψαν από την εξορία τους στην Νίκαια το 1261. Read more »

Byzantine Music Theme

Μουσικολογία: Αγιοπολίτικη Οκτώηχος

Η Οκτώηχος ως λειτουργική έννοια καθιέρωσε μια οργάνωση του ημερολογίου σε κύκλους των οκτώ εβδομάδων, οι οποίοι ήταν μία επινόηση των μοναχών υμνογράφων στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην Παλαιστίνη στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Ήταν επίσημα δεκτή στην Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος του 692, η οποία επιπλέον αποσκοπούσε στο να αντικαταστήσει την εξηγητική ποίηση του κοντακίου, καθώς και άλλων, με τον τρόπο που είχαν ερμηνευθεί κατά τη διάρκεια του Όρθρου στους καθεδρικούς ναούς. Read more »

Octoechos

Μουσικολογία: Οκτώηχος

Οκτώηχος, ή Οκτάηχος, ή Οκταηχία (Διεθνώς: Octoechos, Προφορά: Oktōēchos, Νέα Ελληνικά: Οκταηχία, Αρχαία Ελληνικά: Ὀκτώηχος → από το ὀκτώ + ἦχος, Σλάβικα: Октоихъ Οκτώηχ → από το Окто οκτώ + ихъ ήχος, ή Осмогласникъ Οσμογκλάσνικ → από το о́семь οκτώ + гласъ φωνή) είναι το όνομα του μουσικού συστήματος των οκτώ ήχων που χρησιμοποιείται για την σύνθεση εκκλησιαστικών ψαλμών στην Βυζαντινή, Συριακή, Κοπτική, Αρμένικη, Λατινική και Σλάβικη εκκλησία.  Read more »

New-Age Music

Σύγχρονη Μουσική (Ελλάς)

Η σύγχρονη μουσική καθορίζεται περισσότερο από την επίδραση ή την αίσθηση που παράγει και όχι από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της. Μπορεί να είναι ηλεκτρονική, ακουστική ή ένα μείγμα και των δύο. Οι ερμηνίες των καλλιτεχνών της σύγχρονης μουσικής μπορεί να είναι είτε σολιστικές, είτε χορωδιακές, χρησιμοποιώντας κλασσικά μέσα όπως, το πιάνο, η ακουστική κιθάρα, το φλάουτο, η άρπα, μέχρι και ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, ή ανατολικά όπως το σιτάρ, η τάμπλα, και ο ταμπουράς. Read more »

New-Age Music

Σύγχρονη Μουσική (Index)

Η σύγχρονη μουσική καθορίζεται περισσότερο από την επίδραση ή την αίσθηση που παράγει και όχι από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της. Μπορεί να είναι ηλεκτρονική, ακουστική ή ένα μείγμα και των δύο. Οι ερμηνίες των καλλιτεχνών της σύγχρονης μουσικής μπορεί να είναι είτε σολιστικές, είτε χορωδιακές, χρησιμοποιώντας κλασσικά μέσα όπως, το πιάνο, η ακουστική κιθάρα, το φλάουτο, η άρπα, μέχρι και ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, ή ανατολικά όπως το σιτάρ, η τάμπλα, και ο ταμπουράς. Read more »

Daniel of Tyrnavos

Προφίλ: Δανιήλ εκ Τυρνάβου

Ο Δανιήλ ήταν από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας. Η γέννησή του πρέπει να συνέβη κατά την πρώτη δεκαετία του 18ου αιώνα. Παραμένει, από την αρχή, ασαφές το πώς κινήθηκε από τον Τύρναβο στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Δανιήλ μελετά με τον ψάλτη Παναγιώτη Χαλάτζογλου († 1748). Ο Δανιήλ υπηρέτησε τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ως Δομέστικος (η παλαιότερη γνωστή αναφορά είναι από το 1734), ως Λαμπαδάριος (η παλαιότερα γνωστή αναφορά το 1740) και ως Πρωτοψάλτης (από το 1770, όταν διαδέχθηκε τον Ιωάννη από την Τραπεζούντα). Στον κώδικα Ξηροποτάμου 318 (ένα αυτόγραφο του αρχιδιακόνου Νικηφόρου Κουντουνιάρη από τη Χίο στις αρχές του 19ου αιώνα), ο Δανιήλ αναφέρεται πιο περιφραστικά: Ο Δανιήλ Πρωτοψάλτης της Μεγάλης Εκκλησίας, μαθητής του Παναγιώτη Χαλάτζογλου, στα μέσα του 17ου αιώνα, ο μόνος με βαθιά γνώση της μουσικής και ο μόνος που διακρίθηκε στην σύνθεση μαθημάτων. Η επαφή του Δανιήλ με τον Ζαχαρία Χανεντέ δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα “μουσική επικοινωνία”. Read more »

Octoechos

Τρισάγιος ύμνος: Ήχος Α΄ (Οκτώηχος)

Ο Τρισάγιος ύμνος, κατά το Βυζαντινό τυπικό, ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, πριν από την Προκείμενο και την ανάγνωση του Αποστόλου. Αυτός ακολουθείται μετά την εκφώνηση του Ιερέα: «Ότι άγιος ει ο Θεός ημών και σοι την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι, νυν και αεί και Read more »

Cymvolon.com
Rss Feed Tweeter button Facebook button